czwartek, 9 kwietnia 2015

Bułki parowane (przepis II )

Bułki parowane lekkie i smaczne 
Polecam 















Składniki :
-1 kg mąki tortowej (Basia )
-3 jajka 
-2,5 szklanki mleka 
-10 dkg drożdży 
-2 łyżki cukru 
-1 łyżeczka soli 

Wykonanie :
1.Z drożdży ,mleka (letniego ),mąki ,cukru ,sól robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia 
2.Jajka roztrzepać ,wlać resztę letniego mleka ,rozczyn z drożdży i przesianą mąkę. 
3.Ciasto dobrze wyrobić i odstawić aby podwoiło swoją objętość 
4.Uformować 30 bułek 
5.Parujemy w garnku na parę lub do garnka wlewamy wodę ,za pomocą gumki mocujemy gazę i układamy bułki. przykrywamy np.miską  i parujemy 6-8 minut 
Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam