piątek, 3 kwietnia 2015

Krówka

Ciasto proste i bardzo smaczne .































Składniki na biszkopt :
-4 jajka 
-12 dkg cukru
 -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
-10 dkg mąki
 -7 dkg mąki ziemniaczanej 
 -2 łyżki wody gazowanej 
-1 łyżkę oleju 



Białka ubijamy z cukrem ,dodajemy kolejno żółtka ,olej wodę na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy.
Blacha 24x40


Składniki ;
-3 paczki herbatników po 10 dkg 
-śmietana kremówka 750 ml(30 %)
-1 puszka masy krówkowej o smaku Tiramisu (BAKALLAND)według uznania 
w puszce 460 g 
-3 łyżeczki żelatyny (namoczyć w 1/2 szklanki wody )
-cukier puder (5 dkg )
-cukier waniliowy 
-1 biała czekolada 
(starta na grubej tartce)

Masa budyniowa :
-1 litr mleka 
-6 łyżek cukru 
-10 dkg masła 
-3 budynie śmietankowe lub waniliowe 

1.Zagotować mleko ( 3 szklanki ) dodać ,masło,cukier i budyń rozmieszany w 1 szklance mleka.

Nakropienie do biszkopta :
-1/2 szklanki letniej  wody 
-2 łyżki soku z cytryny 
-2 łyżki cukru
 -1 kieliszek wódki 

 Wykonanie :-
Biszkopt lekko nakropić 
1.Na  biszkopt  wylewamy gorący budyń ,równo rozprowadzamy po całości 
2.Na budyniu ściśle układamy herbatniki
 3.Na herbatnikach rozprowadzamy masę krówkową ,
(uprzednio rozpuszczoną w gorącej wodnej kąpieli ).
Puszkę włożyć do wody i 20 minut podgrzewać na wolnym ogniu.
4.Dobrze wystudzić 
5.Ubić kremówkę  z cukrem waniliowym pod koniec ubijania dodać cukier puder i uprzednio przygotowaną żelatynę (chłodną rozpuszczoną )
6 .Śmietanę wylać na placek równo rozprowadzić po całości i posypać białą czekoladę startą na grubych oczkach .

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam