sobota, 18 kwietnia 2015

Placek drożdżowy

Prosty niezawodny przepis na ciasto drożdżowe.....
























Składniki :- na dwie blachy 
1 kg mąki pszennej 
1 kostka masła 
 -6 jajek 
-1 szklanka cukru 
-1 cukier waniliowy 
1,5 szklanki mleka 
-10 dkg drożdży
1 łyżeczka soli

 Kruszonka :
-1 kostka masła (lub margaryny według uznania )
-1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
 -1 łyżeczka proszku do pieczenia
 -40 dkg mąki 
3-4 jabłka

 Kruszonka :
Rozcieramy masło z cukrem ,mąką,cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia 
 palcami aż powstanie kruszonka 


 Przygotowanie :

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Z drożdży części mleka (letnie)mąki ,cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość .Jajka ubić z cukrem dodać roztopiony (letni ) tłuszcz,resztę,
 mleka (z solą )rozczyn z drożdży ,mąkę .Całość dobrze wyrobić,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i równamy
 (najlepiej dłoń zanurzyć w letniej wodzie lub mleku.
Jabłka umyć i obrać ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki lub ćwiartki poukładać na cieście ,odstawić do wyrośnięcia
 (15-20 minut).
 Następnie wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką .
Można posypać cukrem brązowym wymieszanym z cukrem waniliowym  jeśli pieczemy placek bez owoców .
 Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (30-40 minut )Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone .
Po ostudzeniu ciasto  drożdżowe z owocami lukrujemy 
(według uznania )

Smacznego !!!!!





















 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta drożdżowe, mniam, aż slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta drożdżowe są najlepsze na świecie. Uwielbiam- nie ma nic lepszego niż świeża drożdżówa, a jeszcze z jabłkami i kruszonką- palce lizać. Oj pyszności czarujesz w kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, pachnąca owocami drożdżówka to najlepszy umilacz do herbatki:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Fajnie Ci wyszła. Do kawki idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do takiej drożdżówki kubek kakao i poezja smaku.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam