wtorek, 5 maja 2015

Pijany Wacek

Bardzo smaczne ciasto z pyszną masą o smaku tiramisu 
dżemem porzeczkowym ,wiśniami  z alkoholu , nasączone ponczem   wiśniowym ,cytrynowym ...
Ciasto proste w wykonaniu 
Zachęcam do wypróbowania .....




























Składniki :
Biszkopt jasny
 -6 jajek
 -1 szklanka cukru 
-2 szklanki mąki 
-2 łyżeczki proszku do pieczenia 
-5 łyżek wody białej gazowanej lub żółtej oranżady

Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,
następnie dodajemy żółtka i  wodę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .
Całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki 


 Biszkopt ciemny
 -3 jajka 
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżka kakao
-1 szklanka mąki 
(ująć 1 łyżkę mąki z tej szklanki i dołożyć 1 łyżkę kakao)
-1 łyżeczkę proszku do pieczenia
 -małe 1/2 łyżeczki sody
 -4 łyżki białej gazowanej wody lub oranżady

Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,
następnie dodajemy żółtka i  wodę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kakao,sodą.
Całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki 

Blacha 24 x 40

Składniki :
 -1 kostka margaryny 
-1 puszka masy krówka
 o smaku Tiramisu 460 g(bakalland )
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 dżem porzeczkowy 
-1 czekolada gorzka lub deserowa
-25o ml alkoholu (wódka,spirytus )
-wiśnie drążone w alkoholu
( z jednego słoika 900 ml)
-1 cytryna
 -1/2 szklanki soku z wiśni

Nakropienie do biszkopta jasnego
 -200 ml alkoholu
 -125 przegotowanej letniej wody 
-2 czubate łyżki cukru
 -sok z jednej cytryny 

Nakropienie do biszkopta ciemnego 
-60 ml soku z wiśni 
-50 ml alkoholu

 Masa wykonanie :
Z całości masy ująć 4-5 łyżek do posmarowania wierzchu Resztę masy  podzielić na dwie równe części .

Margarynę z cukrem, ucieramy na pulchną masę
 (można użyć miksera ) dodając po łyżce masy tiramisu i odrobinie alkoholu (do wyczerpania składników )



 Wykonanie :
-1. Jasny biszkopt przekroić na pół ,spód nakropić ponczem cytrynowym 
-2. Wyłożyć połowę uprzednio przygotowanej masy, równomiernie rozsmarować
-3. Na masę wyłożyć 1/2  słoika dżemu porzeczkowego równo rozsmarować .
-4. Nałożyć ciemny biszkopt nakropić ponczem wiśniowym 
-5.Wyłożyć drugą część masy ,rozsmarować równomiernie -6.Na masę ponownie 1/2 słoika dżemu porzeczkowego,rozsmarować .
-7.Na dżem ,drugą część biszkoptu jasnego ,nakropić ponczem cytrynowym .
-8.Na wierzchu rozsmarować masę ,poukładać odsączone wiśnie z alkoholu i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą .


Smacznego !!!








8 komentarzy:

  1. Ja zwykle na niego mówię po prostu "pijak". Jest bardzo smaczny, choć jak byłam młodsza mi nie smakował. Dopiero z czasem go doceniłam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciacho, ale w wersji dla dorosłych czyli mocno alkoholowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, nigdy nie jadłam, musi być pyszne, bo wygląda pięknie:) I jaka fajna nazwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję do zrobienia w najbliższy weekend! Wygląda super :) A czy 325 ml do nasączania jasnych biszkoptów do nie jest dużo?

    OdpowiedzUsuń
  5. Według mnie nie jest to za dużo ,robiłam już kilka razy i zawsze jest ok
    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  6. Może ma ktoś pomysł jak zrobić masę krówkową w domu? I w dodatku wykorzystując mleko skondensowane, ale niesłodone. Ile wtedy trzeba by dać cukru? Słodzone mleko skondensowane jest do dostania tylko w malutkich tubkach ,gotować ich nie można, bo pękają, trzeba przelać do słoiczka, i pilnować, by w trakcie gotowania pozostał w pionie, czyli dość uciążliwe. W sklepie polskim tego typu rzeczy nie ma, a do rosyjskiego nie zawsze mi po drodze. Z góry dziękuję za rady.

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką masę gotuje się 3-4 godz na wolnym ogniu aż zmieni kolor i konsystencję (na taką jak lukier ) .Po wystudzeniu ,dodajemy do margaryny cukier puder i masę
    Można połączyć za pomocą miksera
    Ja taką masę kupuję w sklepie .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Masę w sklepie można kupić, ale w Polsce :(. W Budapeszcie najwyżej mleko skondensowane , a jeśli ma być słodzone i w puszce, to tylko w sklepie rosyjskim, niestety. Będę eksperymentować z mlekiem niesłodzonym. Dziękuję za podanie dodatków.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam