piątek, 15 maja 2015

Tort mleczny na zimno


Tort mleczny na zimno,prosty i bardzo 

smaczny deser z białą i ciemną czekoladą ....

































Składniki :
- Pierwsza warstwa:
-1 szklanka mleka 
-5 łyżeczek żelatyny
-3/4 szklanki cukru pudru
-4 jajka (duże)
-15 dkg masła lub margaryny
 (według uznania)-1 cukier waniliowy 
-1 czekolada deserowa lub mleczna
elatynę zalać mlekiem ,aby napęczniała a następnie rozpuścić


Druga warstwa:

-1 szklanka mleka 
-5 łyżeczek żelatyny
-3/4 szklanki cukru pudru
-4 jajka
-15 dkg masła lub margaryny
 (według uznania)-1 cukier waniliowy 
-1,5 łyżki kakao
-1 biała czekolada
elatynę zalać mlekiem ,aby napęczniała a następnie rozpuścić 


Trzecia warstwa :
-1 puszka brzoskwiń 
-3 galaretki brzoskwiniowe
 (według uznania) 

Przygotowanie:

-3 galaretki (rozpuścić) na 5 szklanek wody 


-Wszystkie składniki powinny,mieć temperaturę pokojową,aby masa się nie zważyła 

Masło lub margarynę,
 (według uznania),utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami (można użyć miksera)
dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku, chłodna i płynną,startą czekoladę, deserową i ubite białka.Białka ,delikatnie mieszamy kopystką.Wlewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby warstwa stężała.
Drugą warstwę wykonujemy tak samo dodając do masy kakao i białą startą czekoladę i ponownie wstawiamy do lodówki, układamy brzoskwinie
Na sam koniec wylewamy tężejącą galaretkę.
Tortownica o średnicy 30 cm.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Piękny ten torcik. Byłby dobry nawet jako tort urodzinowy! Zapewne smakuje wspaniale. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis i prezentuje się okazale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak ptasie mleczko, cudownie leciutki i delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne efektowne ciacho, wygląda wspaniale, zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam