sobota, 26 września 2015

Szarlotka ze starego zeszytu

Przepyszna szarlotka  ,wspaniała w smaku,
rozpływa się w ustach,kruche ciasto,jabłka ,
cynamon ,białka z budyniem śmietankowym ,
Prosta i szybka do wykonania ,
przepis ze starego zeszytu ...












                                                   

      



Składniki na ciasto:
-4 szklanki mąki
-1,5 szklanki cukru pudru 
-1,5 kostki masła
-6 żółtek 
-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
-2 łyżeczki proszku do pieczenia


-1,5 kg jabłek
 -sok z 1/2 cytryny
 - 2 łyżeczki cynamonu
-1 szklanka cukru pudru do białek 
-1 budyń śmietankowy

Wykonanie :
Jabłka pokroić w drobną kostkę,skropić sokiem ,
z cytryny ,posypać cynamonem i dobrze wymieszać.
Białka ubić  z 1 szklanką cukru pudru,następnie wsypać budyń i delikatnie wymieszać.
Masło posiekać ,z cukrem pudrem 
z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,
dodać żółtka ,dwie łyżki kwaśnej śmietany,
 i zagnieść ciasto.
 Podzielić na dwie ,równe części ,
i odłożyć na pół godziny do lodówki .
Jedną częścią,ciasta wylepić spód blachy ,
wyłożyć na ciasto jabłka pokrojone w drobną kostkę,skropione sokiem i posypane cynamonem ,
jabłka równomiernie rozprowadzić po cieście ,
Na jabłka wyłożyć ,uprzednio ubite białka 
z cukrem pudrem i wymieszane z 1 budyniem śmietankowym ,równo rozprowadzić po całości .
Na białka ,zetrzeć na tartce na grubych oczkach,
drugą część ciasta,
 (dobrze schłodzonego).
Piec około 1 godziny w temperaturze ,
180 stopni .
Posypać cukrem pudrem .

Smacznego !!!


5 komentarzy:

  1. Jak zwykle wspaniałe ciacho, idealne na jesień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna! Przepisy ze starych zeszytów są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy ze strych zeszytów są najlepsze :) pyszna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotkę! :) Jedno z moich ulubionych ciast, zdecydowanie :)!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam