poniedziałek, 21 grudnia 2015

Rurki z cukrem

 Kruche rurki, przepyszne  z kremem budyniowym jak i 
śmietaną  u mnie jeszcze bez kremu .
Prosty przepis jak i wykonanie bezproblemowe.









Składniki:

-50 dkg mąki
-25 dkg masła
-1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-3 żółtka -
2 łyżeczki proszku do pieczenia-
1 łyżka octu

 Wykonanie:
Miękkie masło posiekać z mąką ,
proszkiem do pieczenia ,dodać żółtka, 
kwaśną śmietanę,ocet i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować,kroić w  długie paski,
 o szerokości od 1,5 cm do 2 cm ,
nawijać na metalowe rurki,
 posmarowane tłuszczem masłem lub smalcem .
Wierzch rurek, posmarować mlekiem i obtoczyć w cukrze.
Piec w temperaturze od 180 stopni do 200 stopni ,
około 15 minut.
Po wystudzeniu nakładamy,
 kremem budyniowym ,
lub ubitą śmietaną 30% z śmietan-fix 
lub Creme Patisserie (MEGGLE)

Krem budyniowy :
-2 szklanki mleka
-1/2 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-2 i 1/2 łyżki kartoflanki
-1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
-1/2 kostki masła
-1 kieliszek wódki (według uznania)

 -1 kostka masła ,
 do połączenia z ugotowaną masa budyniową

 W części mleka ,wymieszać obie mąki,
 można użyć miksera 
 Mleko z cukrem ,  cukrem waniliowym i
masłem zagotować ,powoli wlewać pozostałą ,
część mleka z rozmieszaną mąką ,
cały czas mieszając aż się zagotuje .
Na początku powstają grudki,
 ale intensywnie mieszając nie będzie po nich śladu .
Rozmiksować masło i dodawać porcjami zimny budyń i po odrobinie alkoholu (według uznania) dalej miksując do wyczerpania składników .

Smacznego !!!

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam