środa, 4 maja 2016

Ciasto tortowe

Smaczne i łatwe do przygotowania,
 bez specjalnych umiejętności .







Składniki na biszkopt 

-10 jajek (dużych)
-30 dkg cukru
-30 dkg mąki tortowej
 -10 dkg mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia 
-3 łyżki oliwy 


-puszka masy krówkowej o smaku tiramisu ,  (kajmak,bakalland) 460g
- 1 kostka masła lub margaryny (25 dkg)
-50 ml spirytusu
-wiśnie drążone 
-600 ml śmietany (30%)
-1 cukier waniliowy 
-3 śmietan-fix
-2 łyżki cukru pudru
 -1 dżem porzeczkowy -
1 czekolada (deserowa)

Nakropienie: 
-1/2 litra nakropienia (woda przegotowana )
-1 cytryna(sok z cytryny)
-3 łyżki cukru
-50 ml spirytusu(według uznania)

Biszkopt
 Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier,
dalej ubijając do wyczerpania cukru.
Następnie dodać żółtka,olej.
Na koniec dodajemy,
 przesianą mąkę,
 wymieszaną  z proszkiem do pieczenia.
Całość delikatnie łączymy,
 za pomocą drewnianej łyżki 

Forma do pieczenia 24 x 24

Masa 
Masło utrzeć na pulchną masę,
dodawać po łyżce
masy krówkowej (tiramisu) i po kilka kropel spirytusu.
 Dobrze całość połączyć.
 Zostawić masy do obsmarowania,
 boków tortu i wierzchu

Śmietanę dobrze schłodzoną,
ubić z cukrem waniliowym 
z cukrem pudrem i śmietan -fix

 Przygotowanie:

 Ciasto przekroić na cztery placki ,
każdą część nakropić.
1.Jedną część placka ,
posmarować masą krówkową,
 o smaku tiramisu ,na masę wyłożyć śmietanę i rozsmarować 
2.Położyć  drugą część placka,
 i posmarować masą krówkową
 i dżemem porzeczkowym.
3.Położyć następny placek ,
posmarować masą krówkową ,
i drugą częścią śmietany i na to położyć ostatni placek
4.Masą posmarować ,wierzch i boki ciasta  
 a następnie polać rozpuszczoną ,
chłodną czekoladą,
poukładać wiśnie.


Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam