niedziela, 30 października 2016

Jaś Fasola z klopsikami

Jednogarnkowe danie
 na każdą okazję,
smaczne i sycące.







Składniki:

50 dkg mięsa mielonego 

125 dkg bułki tartej

 125 ml wody

 1 jajko

 ząbek czosnku 

1/2 cebuli do mięsa mielonego 

50 dkg pieczarek 

1 średnia cebula do pieczarek

 

50 dkg fasoli Jaś 

liść laurowy

 ziele angielskie

Przyprawy

sól,pieprz,delikat czerwony, 

majeranek,

papryka ostra lub słodka

  maggi,cukier  ,

1 koncentrat pomidorowy

tłuszcz 

Przygotowanie:


 Do mięsa mielonego dodajemy,

 jajka ,wodę,bułkę tartą,startą cebulę,

 czosnek,majeranek,przyprawy,doprawiamy według uznania

 i (wyrabiamy na jednolitą masę).

Formujemy zwilżonymi dłońmi małe kuleczki .

Pieczarki opłukać pod bieżącą wodą,

pokroić na mniejsze części, ugotować (20 minut )

Cebulkę pokroić w kosteczkę,

przesmażyć na tłuszczu,

i ugotowane odcedzone pieczarki

(masło ,olej ,margaryna według uznania)

doprawić do smaku przyprawami, według uznania,

Fasolę Jaś  zalać  wodą i odstawić do namoczenia najlepiej

  na całą noc.

Następnie ugotować do miękkości  z zielem angielskim ,liściem laurowym

 i dodać sól ( z solą ostrożnie bo mamy już doprawione pieczarki i klopsiki )

 Do ugotowanej fasoli dodajemy usmażone i 

doprawione pieczarki z cebulką,

następnie dodajemy już,

 doprawione usmażone klopsiki .

Całość gotujemy 10-15 minut na małym ogniu ,

Dodajemy koncentrat pomidorowy  i przyprawy do smaku (pieprz ,cukier ,1/2 łyżeczki ostrej papryki lub słodkiej .Robimy zaklepkę i zagęszczamy,

 (na jedną szklankę wody 2 łyżki mąki posypać majerankiem 

Smacznego !!!


1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam