poniedziałek, 31 października 2016

Kotlet schabowy w sosie pieczarkowo -pomidorowym

Pyszny

 po prostu trzeba spróbować





Składniki :
1 kg schabu bez kości 
1/2 kg pieczarek 
2 duże papryki 
 1 koncentrat pomidorowy 
1 cebula,mąka ,
jajka,
bułka tarta
 tłuszcz (według uznania)
masło ,olej,margaryna
przyprawy 
delikat czerwony do mięs
sól,pieprz,cukier ,maggi 

Wykonanie:
Mięso płuczemy ,osuszamy i ubijamy na kotlety,
 posypujemy delikatnie solą,delikat czerwony
 i pieprz,pokropić maggi odstawić na około 2 godz.
Następnie panierujemy w mące ,jajku i bułce tartej.

Pieczarki dokładnie oczyścić ,umyć i pokroić w plasterki,ugotować 
a następnie odcedzić, wodę pieczarkową, odlać do innego garnka.
A pieczarki podsmażyć z cebulką na maśle  doprawić do smaku.

Paprykę pokroić w kosteczkę lub paseczki ,
rozpuścić na patelni masło i dusić
 na małym ogniu do miękkości.

 Tak przygotowane pieczarki ,paprykę 
wrzucamy do garnka z wodą pieczarkową . 
Całośc gotować około 10 minut na małym ogniu ,
Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku .
Zrobić zaklepkę i zagęścić 

Kotlety  schabowe ,usmażyć najlepiej na smalcu, 
włożyć do garnka  
i  zalać przygotowanym sosem .
Odstawić na około
cztery godz.

Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam