poniedziałek, 6 lutego 2017

Paleta smaków

Szybkie ,tanie i rozkosznie dla podniebienia 
ciasto
 jabłkowo-budyniowo-smietankowe.
,




Składniki:
-1 paczka biszkoptów okrągłych
-1 paczka biszkoptów podłużnych
-900 ml jabłek prażonych
-2 galaretki cytrynowe
-500 ml śmietany 30%
-3 opakowania śmietan -fix 
-2 szkl mleka 3,2%
-0,5 szkl.cukru
-1 cukier waniliowy
-0,5 kostki masła
-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżki mąki wrocławskiej
-1 cytryna ,
woda przegotowana,
1 łyżka cukru
-płatki Nestle Kangus


-tortownica o średnicy 26 cm 

Przygotowanie :
1.Jabłka wyłożyć do naczynia 
Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić 
w 2 szklankach wody ,wystudzić.
Chłodną i gęstniejącą ,galaretkę
wlać do jabłek i dobrze połączyć.

2.W części mleka rozprowadzić mąkę,
pozostałą część mleka zagotować z cukrem 
i wlać mleko rozprowadzone z mąką
 i ugotować budyń .
Masło ucierać dodając stopniowo
 wystudzony, przeciśnięty
 przez praskę budyń ,
ucierać aż masa będzie puszysta

3.Śmietanę ubić z śmietan -fix


Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami 
na biszkopty wyłożyć jabłka ,
połączone z galaretką.
Następnie na jabłka ułożyć
 biszkopty podłużne(nasączyć woda,cytryna,cukier)
Na biszkopty wyłożyć, masę budyniową 
i śmietanę ubitą z śmietan fix.
Posypać płatkami ....

Smacznego !





4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam