środa, 14 czerwca 2017

Drożdżowy z truskawkami i kruszonką

Bardzo prosty przepis 
na drożdżowy placek z kruszonką 
a przede wszystkim zawsze udany .











Składniki : 

5 jaj
 1/2 kostki masła 
1 szklanka cukru 
1 kg mąki 
10 dkg drożdży 
1 płaską łyżeczkę soli 
1/5 szklanki mleka 3/2 %
1 kg truskawek

 Składniki na kruszonkę:
25 dkg masła
25 dkg cukru 
40 dkg mąki
 1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wykonanie :
Z 1/2 szklanki mleka (mleko letnie)1 łyżki cukru,
2 łyżek mąki,1 płaskiej łyżeczki soli i drożdży zrobić rozczyn.Odstawić aż podwoi objętość .Jajka ubić z cukrem ,dodać resztę letniego mleka z rozpuszczonym letnim tłuszczem 
(nie gorącym)rozczyn z drożdży i mąkę,dobrze wyrobić,odstawić do wyrośnięcia.Miskę z ciastem przykryć.
Następnie w czasie gdy ciasto nam rośnie,robimy kruszonkę.
Rozetrzeć masło z cukrem palcami ,dodać proszek do pieczenia i mąkę i dalej rozcierać palcami aż powstanie nam kruszonka.Wyrośnięte już ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równamy dłonią(można zanurzyć w mleku lepiej się równa )
Układamy umyte i osuszone truskawki na cieście,duże kroimy na pół(spód truskawki obtaczamy lekko w mące i wciskamy lekko w ciasto,jedną przy drugiej ,posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach .
Placek już zimny lukrujemy 

Smacznego !!!

.

3 komentarze:

  1. Dokładnie, teraz jeszcze sezon na truskawki, to codziennie je wsuwam! Super przepis, spróbuję jutro przyrządzić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda, koniecznie muszę wypróbować.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam